https://merjanpuutarha.fi/wp-content/themes/merjanpuutarha/layout/pihanhoito-header.jpg

Talvinen puutarha - vaati hoitoa sekin!

Valkoinen lumipeite pehmentää ja rauhoittaa puutarhan talvella. Lumi on usein elintärkeä suoja kasveille, mutta se voi myös vaurioittaa painollaan etenkin ikivihreitä havukasveja ja alppiruusuja. Runsaslumisina talvina kannattaa painava lumi pudotella alas jos kasvit alkavat taipua sen painosta. Monirunkoiset tuijat ja pilarikatajat kannattaa sitoa jo syksyllä hyvissä ajoin pehmeällä narulla tai kankaalla nippuun niin ettei lumi pääse painamaan niitä muodottomiksi. Jos tarvitset tukiseipäät kankaiden kiinnitykseen iske niille reiät valmiiksi jo syksyllä sulan maan aikaan ja lyö niihin seipäät, maan jäätyessä ne kiinnittyvät hyvin paikoilleen. Runsaslumisina talvina kasvit suojineenkin tarvitsevat apua: pudota liika lumikuorma kasvien päältä varovasti ravistaen: älä töki terävä lapiolla!

Varjostuspeitteet tai säkkikankaat kasvien ylle viimeistään helmikuussa!

Perennat

Perennoista lajit joiden silmut talvehtivat lähellä maan pintaa tarvitsevat ylimääräistä suojaa jos paikkaan ei sada suojaavaa, riittävän paksua, lumipeitettä. Arkoja ovat esim. jouluruusu, ainavihannat perennat (esimerkiksi sammalleimu), syysvuokko. Perennojen siivous kannattaa jättää kevääseen sillä kuihtuneet versot ja lehdet suojaavat kasveja.

Puupionit, alppiruusut, havut

Puupioneille, alppiruusuille ja havuille talvisuojaus on ensimmäisinä vuosina tärkeää. Maan routaannuttua ja jatkuvan pakkaskauden alettua pionien juuristo suojataan kuusenhavuilla tai talvisuojaturpeella. Alppiruusujen ja puupioneiden oksat suojataan kehikolla jonka päälle asetetaan havunoksia tai pakkaspeite. Kehikko suojaa versoja kylmiltä viimoilta sekä raskaalta lumikuormalta, joka herkästi murtaa oksia. Myös syys-, kuutamo-,pallo- ja mustialanhortensioiden sekä onnenpensaan versot katkeavat helposti lumikuorman alla.

Ainavihannat kasvit ja nuoret havut

Vahingollisinta aikaa ainavihannille kasveille ja nuorille havuille on alkukevät, jolloin silmut lähtevät kevätauringon lämmössä herkästi kasvuun. Hennot versonalut kannattaa su ojata yöpakkasilta ja kuivattavilta tuulilta. Kevättalven kuivuminen johtuu juuren kyvyttömyydestä ottaa kasvun alkaneelle taimelle vettä routaisesta maasta. Neulaset haihduttavat vettä auringon herättäessä kasvin kevääseen liian aikaisin. Pidä talvisuojat paikoillaan pitkälle kevääseen ja poista ne (myös Talvisuojaturve) vasta maan sulettua. Myöhempinä vuosina kasvin vahvistuttua ja juurruttua syvälle maahan sen talvenkesto paranee huomattavasti. Kartiovalkokuuset kärsivät hyvin herkästi kevätahavasta joten niille voi kietaista jo syksyllä kevyen varjostuskankaan ympärille niiden siitä kärsimättä koska oksat ovat hyvin tukevat. Kartiovalkokuuset onneksi toipuvat uskomattoman hyvin pahoistakin talvivaurioista.

Lumi, varjo, olkisuoja

Muista että kunnon lumikerros on paras suoja! Tallattu lumi ei eristä lämpöä. Vältä kävelyä ja lumen aurausta arkojen kasvien vierellä, sillä maa jäätyy polkujen kohdalla paljon syvemmältä kuin koskemattoman lumen alla.

Useimmille kasveille parhaan varjon tuo varjostuspeite (30% varjostus). Se on joko kudottua, muovimaista vihreää verkkokangasta. Vaaleanruskea juuttikangas (Jute kangas) ajaa myös saman asian. Se on luonnollisen näköistä kangasta muttei sulaudu havujen päälle värinsä puolesta niin hyvin kun vihreä varjostuspeite.

Uutena tulokkaana on markkinoilla myös erilaisia olkipeitteitä jotka istuvat etenkin japanilaistyyppisen puutarhan talvisuojauksiin.

Yleisimmät virheet ikivihreiden kasvien talvisuojauksessa

Myöhästyminen

Helmikuun auringon alkaessa lämmittää Ikivihreät kasvit haihduttavat vettä maan ollessa vielä jäässä, joten suojaa kasvit ajoissa varjostuskankaalla.

Hätäily

Poista talvisuojaus vasta kun routa on sulanut ja kasvi saa pintajuurillaan vettä.

Kasvin tukahduttaminen

Suoja ei saa olla liian umpinainen jossa lämpötila nousee esimerkiksi musta muovi. Parhaita suojia on varjostus- tai säkkikankaat joka hengittää, mutta suojaa tuulelta ja liialta auringolta. Havunoksat antavat myös hyvän ja hengittävän suojan.

Kasvin kuivattaminen

Lumen sulettua maa voi olla jäässä tai kuiva ja kasvi kaipaisi jo vettä juurillaan. Kastele Ikivihreitä kasveja silloin haalealla vedellä suojauksen lisäksi. Lumen sulamista kasvien tyveltä voi edistää esim. ripottelemalla tuhkaa lumelle kevättalvella.

Liian painava suoja

Talvisuoja voi kerätä paljon lunta ja kasvi vaurioituu helposti kuorman alla. Kiinnitä suoja esim. keppien varaan tai puistele liika lumi tarvittaessa pois.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *