Pihasuunnittelu

Pihasuunnittelu vaihe vaiheelta

  • Yhteydenotto pihasuunnittelijaan kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen rakentamista. Mitä aikaisemmassa vaiheessa pihasuunnittelija tulee mukaan hankkeeseen, sitä paremmin onnistuu kokonaisuuden hallinta.
  • Pihasuunnittelija käy paikan päällä, tarvittaessa useamminkin. Tällöin käsitellään perheen toiveet, pihasuunnittelija tutustuu myös maaston muotoihin ja pintavesien kulkuun. Yhdessä keskustellaan kulkuväylistä, tilanjaosta, istutettavasta kasvillisuudesta. Käydään myös läpi erilaisia rakenneratkaisuja; aidat, portaat, laatoitukset, tukimuurit, pergolat, valaisimet ja paljon muuta.
  • Pihasuunnittelija laatii luonnossuunnitelman joka on varsinaisen pihasuunnitelman ensimmäinen vaihe. Siinä näkyvät kasvialueet usein myös nimettynä suomenkielisin nimin, pihan jako toimintoihin ja materiaalijako karkeasti. Kustannusarvio.
  • Lopullinen pihasuunnitelma käsittää asiakkaan tarpeiden mukaan mm. pihanrakentamisen työohjeet, istutusohjeet, täydellinen kasviluettelo istutustiheyksineen ja kappalemäärineen, eri materiaalien pinta-alat sekä kustannusarvio / kokonaisurakkahinta pihatöistä Merjan Puutarhan tekemänä. Eli varsinainen pihasuunnitelma on luonnossuunnitelman zoomaus tarkemmaksi niiltä osin kun asiakas katsoo tarkennusta tarvitsevansa.
  • Suunnitelman käytännön toteutus. Kuhunkin pihaan ja perheen tarpeeseen räätälöidyn suunnitelman pohjalta työt tapahtuvat oikeassa järjestyksessä oli kyse sitten yhden tai kolmen kesän projektista. Suojaukset ja perustamistyöt tulevat kunnolla tehdyiksi, kasvit ja rakenteet asiantuntevasti oikeille paikoilleen. Pihatyöt asiakas voi tehdä itse tai teettää viherrakennusliikkeellä tarjousten pohjalta. Lopputuloksena on helppohoitoinen ja toimiva kokonaisuus!

“Kaunis puutarha palkitsee…”

Oma puutarha

Kevät on rakentamisen kiireisintä aikaa ja monella omakotirakentajalla täysi tohina alkaa aikaisin, vaikka maa on vielä talvisen valkoinen. Myös kasvit alkavat herätä ja valmistautuvat kevääseen odottaen lumisen ja kylmän kevään katoamista kevätauringon alta.

On ihmisiä, jotka ovat syntyneet viherpeukaloiksi ja saavat kaikki kasvit kukoistamaan. Pihan suunnittelu ja hoitaminen kehittyvät harrastukseksi saakka. Toisilla taas viherpeukaloa ei ole eikä kasvien kanssa puuhastelu tuota kukoistavia puutarhoja. Kuitenkin se kannattaa, sillä kiireisen elämänrytmin vastapainoksi puuhastelu viherkasvien parissa on terapeuttisen rentouttavaa.

Jokainen katselee mielellään hyvin hoidettua ympäristöä ja viettää vapaa-aikaa juuri itselleen ja omalle elämäntyylilleen sopivassa pihapiirissä. Rakkaudella hoidetulla pihalla on merkitystä myös asunnon rahalliseen arvoon; se kertoo välittämisestä. Jos talo vaihtaa jossain vaiheessa omistajaa, antaa hoidettu ja toimiva pihapiiri hyvän ensivaikutelman ostajan mielessä kangastelevasta “unelmien kodista”.

Aloita pihasuunnittelu ajoissa

Moni tekee toimivia ja kauniita piharatkaisuja itse suunnitellen. Ammatillisesti pätevä pihasuunnittelija on vaihtoehtona niille, joilta omat ideat loppuvat kesken tai aika ei yksinkertaisesti riitä. Viherpalveluita löytyy suunnittelusta aina toteutukseen saakka.

Kuten kaikissa kauaskantoisissa projekteissa, myös pihasuunnittelu on syytä aloittaa riittävän aikaisin. Kun talon asemakuvat ovat olemassa, voidaan tehdä ensimmäinen pihasuunnitelma.

Kun uudella tontilla aletaan kaivaa, on hyvä olla ainakin alustava runko siitä millainen piharatkaisu on tavoitteena ja kuinka piha jäsennellään. Hyvän suunnittelun ansiosta voidaan hyödyntää talon perustuksia kaivamassa olevat koneet ja tehdä niiden avulla tarvittavat pinnan muotoilut valmiiksi. Näin toimien säästetään kustannuksia ja vaivaa, kun koneita ei tarvitse ajattaa tontille moneen kertaan. Kannattaa hyödyntää myös perustusten kaivutöistä tontille jäänyt maa-aines esim. pengerryksissä.

Vanhankin pihan puutarha tarvitsee uudistusta

Pihasuunnitelma voi olla paikallaan paitsi uudisrakennuksissa, myös vanhassa talossa. Jos sama perhe asuu talossa vuosikymmeniä, tarpeet muuttuvat perheen elinkaaren myötä.

Lasten ollessa pieniä pihalla tarvitaan leikkitilaa, hiekkalaatikkoa ja keinuja. Siinä vaiheessa ei pihan hoito ei välttämättä ole ykkösasia varsinkaan, jos molemmat vanhemmat käyvät töissä. Kun lapset kasvavat, hiekkalaatikot väistyvät ja tarvitaan tilaa muille harrastuksille. Jälkikasvun perustettua omat kodit, voi piha olla taas uuden edessä. Tällöin voidaan toteuttaa monen suomalaisen haave, kukkien täyttämä piha.

Nykyisin myös vanhat, kunnostettavat talot ovat kysyttyjä. Niissä saattaa piha olla ikänsä puolesta tiensä päässä ja vaatii uudistamista.

Mitä kaikkea pihasuunnittelu edellyttää?

Pihasuunnitelma lähtee budjetista; paljonko piharakentaminen saa maksaa.

Pihan kustannukset saattavat yllättää monen omakotirakentajan; ne voivat olla jopa 10 % koko rakennusbudjetista. Tosin, harva tekee kaikki pihatyöt heti talon valmistuttua. Usein omatoimisesti tehty pihaprojekti kestää 2-3 vuotta. Ja pihan hoito kestää läpi elämän.

Pihasuunnittelu ei pohjaudu yksin taloon ja tonttiin, vaan ammattitaitoinen pihasuunnittelija huomioi myös muun ympäristön. Millainen on asuinalue, millainen tonttia ympäröivä maisema.

Kaunis piha on hyvin suunniteltu

On tärkeää, että pihasuunnittelija näkee tontin paikan päällä. Näin hän saa kokonaiskäsityksen siitä, mitä tontin ympäristössä on. Piha ei saa olla naapuripihan kopio, vaan asukkaidensa näköinen. Sen vuoksi suunnitteluvaiheessa on hyvä päästä käymään myös rakennuksen sisällä. Näin pihasuunnittelija saa kokonaiskäsityksen siitä, millainen tyyli talon asukkaita miellyttää ja piha voidaan rakentaa täydentämään varsinaista kotia.

Suunnittelussa on ensiarvoisen tärkeää huomioida tontin maaperä. Siksi suunnittelijan käynti sulan maan aikana on paikallaan. Maaperä vaikuttaa siihen, millaiset kasvit pihan puutarhassa menestyvät. Jos kasvualusta ei sovellu jollekin tietylle kasville, jonka asiakas pihalleen haluaa, on varauduttava siihen, että kasvin menestyminen vaatii enemmän työtä. Merkityksensä on myös tontin tuulisuudella ja ilmansuunnilla. Myös jo olemassa olevat näkösuojat, kuten penkereet ja puut sekä ympäristön melutaso tuovat oman vaikutuksensa suunnitelmaan.

Pihan rakenteet ja kasvit valitaan kaikki edellä mainitut näkökohdat huomioiden, yhdessä asiakkaan kanssa. Avoin vuorovaikutus suunnittelijan ja asiakkaan välillä on välttämätöntä, jotta saadaan yhtenäinen näkemys lopputuloksesta.

Pihasuunnittelija tarvittaessa myös kertoo asiakkaalle, miksi jotkut tietyt kasvit olisivat suositeltavampia, vaikka asiakas haluaisikin jotain muuta. Laadukas pihasuunnitelma sisältää myös hoito-ohjeet pihan kasveille.

Kasveja valittaessa on osattava “katsoa tulevaisuuteen”; tontille istutetut puut näyttävät erilaisilta 10 vuoden kuluttua ja niiden paikan on oltava tarkoitusta vastaava puiden kasvettua täyteen mittaansa.

Pihavalaistus luo turvallisuutta

Kotipiha, jossa on hyvin suunniteltu pihavalaistus, on sekä turvallinen että viihtyisä. Kulkureittien asianmukainen valaistus lisää turvallisuutta pihapiirissä myös syksyllä ja talvipimeällä. Valaistulla pihapiirillä on merkitystä myös asiattomien tontilla vierailijoiden torjumisessa.

Valon voimakkuudella ja väreillä voidaan luoda erilaisia tunnelmia pihapiirin eri tiloihin. Pihavalaistus voi korostaa kasveja tai jotain muuta pihan yksityiskohtaa. Nykyisin suosiossa oleviin suihkulähteisiin ja koristealtaisiin löytyy omat valaistusratkaisunsa.

Markkinoilla on paljon erilaisia hämäräkytkimellä ja liiketunnistimella varustettuja valaisimia, joiden valinnassa kannattaa hyödyntää sähkösuunnittelijan asiantuntemusta. Häneltä saa neuvoja myös turvallisuusmääräysten mukaisesta vikavirtasuojauksesta, joka tulee ottaa huomioon kun pihavalaistus toteutetaan. Pihakaapelointi tulee tehdä ennen nurmikon kylvämistä, ettei valmista nurmikkoa tarvitse myöhemmin kaivaa auki.

https://merjanpuutarha.fi/wp-content/uploads/2017/01/IMG_8919.jpg

 

 

 

 

"Puutarhan suunnittelu on taidetta, jossa kukkia ja kasveja käytetään maaleina sekä multaa ja taivasta kankaana." - E.Murray