Slide Vesiaihe

Pihan vesiaiheet

Vesi on aina kiehtonut katsojaa. Suomalaisissa pihoissa ja puutarhoissa alkaa jo löytymään virtaavaa vettä tai lammikkoa jossain muodossa. Tässä voimme olla sinulle avuksi monella tapaa, joko uudistamassa vanhaa tai rakentamassa uutta!

Paikan valitseminen

Suunnittelu ja tiedon hankkiminen on tärkeää ennen vesiaiheen toteuttamista. Toiveet ja tarpeet ratkaisevat altaan koon, syvyyden ja kasviston. Tuuhea lajirikas kasvusto vaatii noin neljän tunnin päivittäisen auringonsäteilyn kevät ja kesäaikaan ja ihanteellinen paikka altaalle olisi osittain varjossa kesän kuumimmalta keskipäivän paahteelta. Puiden ja pensaiden alla allas täyttyy syksyllä putoavista lehdistä, joten olisi hyvä sijoittaa se jonkin matkan päähän niistä.

Vesikasvit altaassa

Useimmille vesikasveille riittää 10-40cm allassyvyys. Kasvit kannatta valikoida tarkkaan sillä ne huolehtivat muun muassa elintärkeän hapen tuottamisesta altaaseen ja näin ollen ovat välttämättömiä altaan biologiselle tasapainolle. Altaan pinnasta tulisi enintään 30% olla kasvien peitossa niin että aurinko pääsee tunkeutumaan pohjaan asti.

Altaan pohjalle kannattaa levittää 2-5cm paksuinen kerros allassubstraattia joka kasvien lisäksi säätelee altaan biologista tasapainoa. Teitopankissamme löydät vinkkejä kasvien valintaan!

Altaan reuna-alueet

Altaan reunojen peittämiseen löytyy erilaisia mattoja. esimerkiksi kookoskuidusta valmistettua pengermattoa tai verkkoa joilla muovinen altaan reuna saadaan piiloon.

Kalat altaassa

Jotta kalat pärjäisivät altaassa, tulisi syvyyden olla vähintään 80cm ja mielellään 100cm ettei allas talvella jäätyisi pohjaa myöten. Allaskalvo on yleensä näissä altaissa paras vaihtoehto. Kala-altaissa on oltava myös allassuodatin

Altaan muoto ja koko

Valmisaltaissa löytyy paljon eri kokoja ja muotoja mutta jos halutaan todella suuri tai erikoisen mallinen allas, onnistuu se allaskalvolla. Allaskalvoja löytyy eri laatuisia, kokoisia ja vahvuisia tarpeen mukaan.

Muovinen valmisallas - pohjustus ja asennus

Aseta allas haluamallesi paikalle ja merkitse altaan ulkoreunat kepeillä jonka jälkeen on helppo kaivaa juuri sopivan muotoinen kuoppa. Kaiva kuopasta noin 10cm isompi ja syvempi kuin allas on ja levitä pohjalle suodatinkangas jonka päälle 10cm hiekkakerros. Allas asetetaan kuoppaan vatupassin avulla suoraan ja täytä lopuksi tyhjä tila altaan ja kuopan välillä hiekalla vettä apuna käyttäen. Istuta kasvit ennen altaan täyttöä. Kasvikoreihin istuttamalla kasvien vaihto on tarvittaessa helpompaa. Valmisaltaissa on yleensä eri tasoja ja reunakouru joka tekee altaasta luonnollisen ja turvallisen.

Muoviset valmisaltaat kestävät talviolosuhteet ja ne jätetään täyteen vettä talveksi.

Allaskalvo-altaiden rakennus

Suurissa altaissa suositellaan allaskalvoja. Uima-altaille suositellaan allaskumia ja pienemmille altaille riittää allasmuovi.

Kuoppaa kaivaessa kannattaa muistaa että altaissa tulisi aina olla eri tasoja turvallisuuden takia ja altaan muodot ja tasot kannattaakin ensin merkitä esimerkiksi kepeillä. Kasveja varten altaan reuna on jätettävä vaakasuoraan. Pohjasta poistetaan kaikki terävät kivet ja juurakot ja peitetään hienolla hiekalla ja tarvittaessa suojakankaalla. Allaskalvo levitetään koko altaan alueelle ja vähintään 30cm yli reunojen. Kalvo painuu hyvin paikoilleen kun täytät allaskuopasta 1/4 vedellä ja jätät muutamaksi tunniksi asettumaan. Tässä välissä voi istutella kasvit ja asetella paikoilleen.

Reuna-alueet voi maisemoida esimerkiksi pengermatolla ja kivillä. Kasveja voi istuttaa altaan reuna-alueille kunhan niiden juuret eivät pääse altaaseen asti. esimerkiksi kuunliljat, kurjenmiekat ja jaloangervot sopivat hyvin altaan ympärille.

Allaskalvoista rakennetaan myös erilaiset purot ja putoukset.

Pienet vesiaiheet ja valmiit allassetit

Pienistä allasseteistä löytyy paljon erilaisia maan pinnalle asetettavia malleja. Nämä ovat helppo ja nopea vaihtoehto sillä niistä puuttuu yleensä vain vesi ja sähkö.

Allaspumpun valinta

Allaspumppu on välttämätön veden kunnossa pitämiseen ja sen valinnassa täytyy kiinnittää huomiota käyttötarkoitukseen sekä altaan kokoon. Puroja rakennettaessa veden kiertomatka, puron leveys sekä nousut vaikuttavat pumpun valintaan.

Altaan koristeet

Suihkuttavilla patsailla, vedenalaisilla valaisimilla sekä pumppuihin asennettavilla valosuuttimilla altaaseen saa eloa ja tunnelmaa.

Suodattimet sekä altaan hoitaminen

Mikäli altaaseen halutaan kaloja tai sitä käytetään uima- tai kahluualtaana on suodatin välttämätön. Suodattimen valinnassa otetaan huomioon mm. altaan koko, sijainti pihassa ja valon määrä.

Allassubstraattia suositellaan käytettäväksi jokaisessa altaassa ja kala-altaisiin lisäksi zeolithiä joka vähentää levän muodostumista.

Syksyllä altaasta tulisi poistaa roskat sekä pumput ym. muut tekniset laitteet hyvissä ajoin ennen kuin vesi jäätyy. Kala-altaissa tulee olla talvella laite joka pitää jäässä aukon.

Vesikasvien hoito

Keväällä astioissa kasvavat vesikasvit kannattaa lannoittaa niille tarkoitetuilla lannoitustableteilla ja kesän aikana lakastuneita kukintoja ja kellastuneita lehtiä voi poistaa. Mikäli allas on tarpeeksi syvä, vähintään 1m, voidaan kasvit jättää talvehtimaan sinne mutta pienemmistä altaista kannattaa lumpeet ja aremmat kasvit nostaa talveksi esimerkiksi maakellariin vesisaaviin. Säilytyspaikan tulisi pysyä +0-+5 asteen välillä. Vaihtoehtoisesti pienen altaan voi suojata tiiviillä styrox-kannella jolloin kasvit pärjäävät altaassa talven yli.