Pintamateriaalit

Oikein valitut pinnoitteet tekevät pihasta kestävän, toimivan ja helppohoitoisen

Pihan pinnat

Kivillä vaikutat pihan ja puutarhan tunnelmaan. Erilaisia materiaaleja yhdistelemällä saat vaihtelevia ja yksilöllisiä ratkaisuja.

Ryhtiä, rytmiä ja näyttävyyttä antavat betonikivet, luonnonkivet ja puu. Parhaiten kulutusta kestävät betonipinnat ja luonnonkivipinnat joita käytetään pääsääntöisesti sisääntulopihoissa.

Materiaalien yhdistelmä

Pinnoitteista saa ilmeikkäitä yhdistelemällä eri materiaaleja.

Suuria, yhtenäisiä pintoja rakennettaessa saadaan kahta tai useampaa materiaalia yhdistelemällä visuaalinen vaikutelma jaetuista tiloista. Pitkän ja suoran käytävän saa katkaistua poikittaisilla tai vinoilla raidoilla. Samasta tai eri materiaalista ladottu poikkijuova tai saman materiaalin eri sävyt antavat tarvittavan vaikutelman polun katkaisuksi. Esimerkiksi pitkä betonilaatoilla pinnoitettu käytävä voidaan katkaista poikittain asetetuilla graniittikivillä.

Kivien värit

Rauhalliset ja hillityt pinnat miellyttävät ajan myötä eniten.

Kiveyksen mallia ja väriä mietittäessä kannattaa pysähtyä puntaroimaan päällystemateriaalia suhteessa rakennuksen arkkitehtuuriin, kasveihin ja muihin pihalla käytettyihin materiaaleihin sekä rakenteisiin. Kivityypin valinnassa on huomioitava myös eri kivien ladontamallit; jos tehtävänä on monimutkainen kuvio, kannattaa valita kivi jossa on hillitty sävy.

Suomalaiseen pihaan sopivat pinnat syntyvät luonnonläheisistä sävyistä ja materiaaleista. Eri materiaalien yhdistäminen aiheuttaa hieman enemmän pohdittavaa pinnoitettavan alueen mitoitukseen. Kuitenkin eri pihamateriaaleja on helpompi yhdistää kuin eri värejä. Harmaa on turvallinen väri suomalaisessa pihassa. Myös saumojen leveyttä ja saumausmateriaalia vaihtelemalla saa kivipintoihin elävyyttä ja mielikuvitusta.

Luonnonkivet

Luonnonkivipinnat kuten liuskekivet sekä graniittiset pihakivet ovat käytännöllisesti katsoen ikuisia. Luonnonkiven värimaailma tulee luonnon omasta väripaletista joten ne sointuvat tyylikkäästi keskenään. Nupukivet eli katukivet ovat suorakaiteen muotoisia ja noppakivet kaikilta sivuiltaan yhtä pitkiä.

Luonnonkiviä pintakäsittelemällä on saatu pintaan kitkaa sekä ulkonäköön vaihtelevuutta. Yleisimpiä ovat poltettu, lohkottu tai ristipäähakattu pinta.

Betonikivi

Erilaisia pintarakenteita on myös betonikivissä ja betonilaatoissa. Hiekkapuhallus ja pesubetonipinta tekevät laatoista karheapintaisia. Kulmista pyöristettyjä sekä kaarrekiviä käytetään kun halutaan pehmeitä ja kaarevia muotoja.

Betonipinnoitteiden valikoimat ovat runsaat niin värien, kokojen kuin laatujenkin suhteen. Värilliset kivet ovat harmaita kalliimpia. Tehosteena ja rajaajina värilliset kivet ovat paikallaan. Kokonaisuudesta saadaan yhtenäinen käyttämällä samanlaista reunakiveä.

Elävä vesi antaa ilmettä pihaan

Se voi olla etupihan käyntikortti tai oleskelualueen soliseva katseenvangitsija. Veden solina rauhoittaa ja tuo kesämielen.

Se voi olla vaikka luonnonmukainen lampi, loriseva puro, vesiputous tai puutarhan suihkulähde.

Solisevaa vesiaihetta voidaan elävöittää kivillä, kiveyksillä, tunnelmallisilla valaisimilla niin veden alle kuin veden pinnalle ja erilaisilla kasveilla.

https://merjanpuutarha.fi/wp-content/uploads/2017/01/pintamateriaalit-1.jpg

Kenttäkiveys on pihan pintana kaunis ja helppohoitoinen!

Kivi on luonnon oma pintamateriaali ja käytössä lähes ikuinen.