Terassi

Puurakenteinen terassi

Terassi on oikein suunniteltuna ja toteutettuna viihtyisä ulko-olohuone.

Puinen pinta on lämmin ja mukava sekä helppohoitoinen. Epätasaiseen maastoon saadaan puuterassilla helposti tasaisia oleskelupaikkoja ilman suuria maanmuokkauksia. Huolellinen suunnittelu on erittäin tärkeää sillä terassin mukavuuteen vaikuttaa moni seikka. Suunnittelussa kannattaa usein käyttää ammattilaista mutta itsekin voi miettiä ja selvittää seuraavia huomioitavia kohtia.

Terassi auringonottoon, grillailuun, vai…

Onko terassi tarkoitettu auringonottoon ja rentoutumiseen vai grillailuun ja ruokailuun, leikkimiseen tai puutarhajuhliin, vaiko kaikkiin näihin?

Terassin sijainti ja kulkuyhteydet

Terassit rakennetaan useimmiten rakennuksen läheisyyteen olohuoneen jatkeeksi. Kulku sinne tapahtuu yleensä olohuoneesta, mutta kulkuyhteys myös keittiöstä suoraan terassille helpottaa astioiden ja tarvikkeiden vientiä mikäli terassilla ruokaillaan. Kulkuyhteydet terassilta puutarhaan kannattaa miettiä valmiiksi. Pääoven läheisyydessä voi olla pienempi oleskelu terassi mutta suurempi auringonottoterassi rakennetaan mieluummin rauhallisempaan paikkaa takapihalle.

Terassin koko, yksi vai useampi terassi

Terassin kokoon vaikuttavat käyttötarkoituksen lisäksi rakennuksen ja tontin koko.

Liian pieni terassi ei ole toimiva mutta jos taas puista pintaa on liikaa suhteessa rakennukseen ja tontin kokoon, ei terassi ole viihtyisä. Suurella pihalla terasseja voi olla useampia. Suurempi ruokailua varten rakennettu terassi kannattaa jättää rakennuksen läheisyyteen ja pienempiä auringonottoterasseja voi sijoitella rauhallisempaan paikkaan suojaan ulkopuolisilta katseilta. Pieni rivitalopiha taas saadaan helppohoitoiseksi kattamalla se lähes kokonaan terassilla ympäröiviä istutuksia lukuun ottamatta.

Terassin muoto – maaston muodot

Perinteinen suorakaide vai pyöreäreunainen, maaston muotoja tai istutusalueita mukaileva terassi?

Ympäristö sekä rakennukset vaikuttavat terassin muotoon. Kallioisella pihalla puuterassi voidaan rakentaa kallion muotojen mukaan tai kokonaan kallion päälle. Rinnetontilla eri korkeuksille rakennetut tasot mukautuvat sulavasti maastoon. Rinnetontilla on huomioitava myös kaiteet sekä portaat. Muotojen kanssa voi vapaasti käyttää luovuutta sillä puuta on helppo työstää!

Tuulen suunta sekä ilmansuunnat, valo ja varjo

Ihanteellisella terassilla on riittävästi tuulensuojaa sekä sopivassa suhteessa valoa ja varjoa. Jos terassi rakennetaan kovin tuuliselle paikalle, kannattaa suojaksi rakentaa puuaita tai köynnössäleikkö. Korkea pensasaita ja muut istutukset ovat hyvä tuulensuoja eikä niiden tarvitse olla aivan kiinni terassissa, vaan ne voivat olla kauempanakin.

Etelä ja länsi ovat parhaimmat ilmansuunnat rakentaa terassi, varjoa saadaan istutuksilla sekä aurinkovarjoilla ja markiiseilla. Mikäli talon ovet ja kulkureitit ovat rakennuksen itä- ja pohjoispuolella, voidaan rakentaa ovelta puinen tai kivinen kulkuväylä talon aurinkoisemmalle puolelle tai jättää terassi reilusti irti seinästä.

Näkösuoja ja näköala

Terassi rakennetaan yleensä paikkaan, josta on kaunein näköala, useimmiten oman pihan kohokohtaan tai järvelle tms. Tuulensuoja rakenteet ja istutukset toimivat yleensä myös näkösuojana esimerkiksi kadulle tai naapurin pihaan mutta on huomioitava ettei suojat peitä koko näköalaa.

Mikäli terassi rakennetaan olohuoneen ikkunan eteen samaan tasoon kuin rakennuksen lattia, on varmistettava ettei terassi tai sen kaiteet peitä näköalaa sisältä. Lasten leikkipaikka sijoitetaan terassille siten että ikkunasta näkee siihen suoraan. Hiekkalaatikon saa sulavasti upotettua terassiin.

Rakennuksen sekä muiden rakenteiden tyyli

Rakennusten arkkitehtuuri on otettava huomioon terassin muotoa ja puupinnan värisävyä suunnitellessa. Myös terassin kalusteiden valinnassa otetaan huomioon tyyli ja väritys.

Terassi osana ympäristöään

Pääsääntöisesti tuulen puolelle ja näkösuojaksi istutetaan korkeampia pensaita ja pikkupuita ja näköalan puolelle matalia, kukkivia pensaita sekä perennoja. Suureen terassiin voi jättää aukkoja puita tai istutusalueita varten ja ruukkuistutuksilla terassia saa elävöitettyä nopeasti.

Ruukkuistutukset on helppo vaihtaa kauden mukaan, keväällä sipulikukkia, kesäksi kesäkukat ja syksyllä kanervat ja ikivihreää. Ruukuilla terassin ilmettä saadaan helposti muokattua.

Yrtti-istutukset kannattaa sijoittaa grillin tai pihakeittiön läheisyyteen ruukkuihin tai suuriin istutuslaatikoihin. Monipuolinen kasvillisuus, tuoksuvat kukat, vesiaiheet ja valaisimet sopivat terassin läheisyyteen luomaan viihtyvyyttä.

Valaisimia ja vesiaiheita voi upottaa myös suoraan terassiin.

Erilaiset pintamateriaalit ja niiden valinta

Erilaisia materiaaleja yhdistämällä saadaan elävämpää pintaa.

Puun ja kiven yhdistelmä toimii kauniisti esim. kivisten kulkuväylien yhdistäminen puiseen terassiin. Myös osa suuresta terassista voi olla puun kanssa samaan tasoon asennettua betoni- tai luonnonkiveä. Kiviä asennettaessa on kuitenkin syytä huomioida pohjatyöt, jotka täytyy tehdä oikeaoppisesti.

Puurakenteita tehdessä pohjatöiden osuus on yleensä pienempi sillä puuterassit rakennetaan irti pohjamaasta tukirungon varaan. Useimmiten terasseissa käytetään painekyllästettyä mänty kestopuuta. Saatavilla on A-luokan kestopuuta, jota käytetään mm. tukirakenteissa ja perustuksissa jotka ovat kosketuksessa maahan. AB-luokan- painekyllästetty puu on tarkoitettu maapinnan yläpuolisiin rakenteisiin, kuten terassin kansilaudat ja aitalaudoituksiin. Kestopuusta saa myös valmiita, uritettuja ja pintakäsiteltyjä terassilautoja. Kestopuuta ei saa polttaa.

Ekologisempi vaihtoehto terassin pintana on lehtikuusi, sillä korkea pihkapitoisuus tekee siitä luontaisesti lahonkestävää eikä se tarvitse käsittelyä. Myös lämpökäsitelty mänty ja kuusi on ympäristöystävällinen valinta sillä sen valmistuksessa ei käytetä kemikaaleja ja sen voi polttaa.

Kestävin ja hoitovapain valinta on kuitenkin kierrätysmateriaalista valmistettu puumuovi-komposiitti, joka ei vaadi minkäänlaista käsittelyä mutta kestää kulutusta sekä uv-säteilyä hyvin. Se ei lahoa eikä halkeile eikä ole liukas märkänäkään.

Terassin hoito

Keväisin terassin hoito aloitetaan pesemällä ja harjaamalla. Juuriharja ja vesi-hiekkaseos ovat hyvä vaihtoehto mutta voi käyttää myös siihen tarkoitettuja pesuaineita ja painepesuria. Keväisin tarkistetaan myös puuosien kunto ja lahonneet laudat vaihdetaan. Kesän mittaan ja syksyisin kannattaa pudonneet lehdet, neulaset ja siitepöly harjata terassin pinnalta pois. Auringon uv-säteily voi harmaannuttaa terassin pintaa ja tarvittaessa sitä voidaan ehkäistä pintakäsittelyllä, mutta useimmiten harmaaksi patinoitunut pinta istuu kauniisti maisemaan!

https://merjanpuutarha.fi/wp-content/uploads/2017/05/terassi-1.jpg