Pihakivet

Kaikki pihakivet ja muurikivet kauttamme: luonnonkivet (liuskekivet, graniitit, kenttäkivet), betonikivet (Benders, Lammin Betoni, Lakka, Rudus) laajasta valikoimista. Toimialueemme on Tampere lähiympäristöineen. Pyydä tarjous!

Luonnonkivi

Kivi on aikojen alusta asti ollut inhimillisen rakennustoiminnan perusmateriaali. Ympäristörakenteilta odotetaan erittäin pitkää käyttöikää ja luonnonkivi on lähes ikuinen materiaali. Luonnonkivet ovat kaikki “yksilöllisiä”, joten ne antavat ulkonäköön vaihtelua ja elävyyttä jo sinällään, mikä ulkotilojen kivirakenteissa on erittäin toivottua. Ympäristörakentamisessa käytetyt luonnonkivet vaihtelevat hieman mitoiltaan ja väreiltään, mitkä molemmat ovat eduksi.

Pihakivi 1: Liuskekivi

Liuskekiviä on perinteisesti käytetty puutarhojen, pihojen, kulkuväylien ja portaiden päällystykseen. Liuskekivi sopii myös muurin rakentamiseen. Liuskekivilaatta sopii etenkin vapaamuotoiseen käyttöön ja niiden pinta on yleensä luonnon oma lohkopinta.

 

Pihakivi 2: Graniittikivi

Graniittikivi on käyttökivien aatelia kaikkialla maailmassa. Graniitti on väriltään yleensä punainen, musta tai harmaa, mutta väriasteikolta löytyy jopa vihertävää, sinertävää ja violetinsävyistä graniittikiveä. Parhaiten eri kivityypit erottaa toisistaan hiottuina. Hionta tuo esille kauniisti kiven pienemmätkin värivivahteet ja rakenteen sisäiset muodot.

 

Pihakivi 3: Työstämätön luonnonkivi – kenttäkiveys

Halkaisijaltaan 100-300 mm luonnonkivi sopii siistin ja kestävän pinnan tekoon, kunhan asennus tehdään oikeaoppisesti ja asennustyö on tekijänsä hallinnassa. Kenttäkiveys on yleinen räystäiden alla samoin kuin luiskissa. Suurilla luonnonkivillä voidaan pinnoittaa esimerkiksi rantaluiskia tai erilaisia välikaistoja joihin ei haluta nurmea tai istutuksia. Luonnonkivi on myös erinomainen rakennusmateriaali, kun työn alla on kivimuuri.

 

Pihakivi 4: Nupukivi ja noppakivi

Nupukivi samoin kuin sen pienempi neliskulmainen serkkunsa noppakivi, ovat erinomaisia ympäristön rakentamismateriaaleja. Monen viimeistellyn piha-alueen pinnoitteena on ainakin osittain nupukivi tai noppakivi. Molempia kivityyppejä voi hyvin käyttää betonikivien ja betonilaattojen kanssa yhdessä. Myös asfaltti saa viimeistellyn silauksen mikäli osa pinnasta on luonnonkiveä.

 

Kuinka pihakivet kannattaa valita?

Mieti ja määritä kiveyksen tarkoitus

Onko kiveys kävelyä vai autolla ajoa varten, patio vai polku?

Mittaa kivettävä alue

Suurilla alueilla käytetään yleensä betonikiviä tai isompia graniitti noppa- tai nupukiviä. Pienemmille, kuten käytäville ja patioille sopivat hyvin liuskekivet, betonilaatat, pienemmät graniittinopat ja kenttäkivet.

Pihakivi ja kiveyksen muoto

Pyöreitä muotoja on helpompi toteuttaa pienillä, pyöreäkulmaisilla kivillä ja suorakulmainen alue valmistuu nopeammin isoista betonilaatoista.

Väri ja tyyli

Pihakivi kannattaa valita talon ja ympäristön väri ja tyyli huomioiden. Näin päästään yleensä luonnollisempaan lopputulokseen. Kiveyksessä voi esimerkiksi toistua talon katon tai muun rakenteen väritys.

Perinnetalojen pihaan sopivat usein luonnonkivet, kuten graniitti nopat ja nupukivet. Suurille alueille kuten sisäänajotielle ja autopaikoille valitaan yleensä neutraalit kuviot ja värit sillä monivärisestä laajasta pinnasta tulee usein levoton ja sotkuinen.

Valinnan vapaus

Pienillä alueilla voi rohkeasti yhdistellä eri kiviä, värejä ja tehdä kuvioita. Luonnonkivet, erikoisemmat betonikivet ja betonilaatat sopivat parhaiten poluille ja patioille.

Muista kohtuus

Pienestäkin pinnasta voi tulla levoton sekamelska jos eri kivityyppejä, värejä ja kuvioita on liikaa.

Portaat vai luiska

Korkeuseron ollessa yli 10 %, ovat portaat luiskaa parempi vaihtoehto. Luiskaa tehdessä valitaan mieluiten karkeapintainen kivi, esimerkiksi graniittinoppa. Sileäpintainen betonikivi on jäisenä yllättävän liukas.

Rajaa ja korosta

Esimerkiksi erivärisellä tai erityyppisellä reunuskivellä saa yksinkertaiseen kiveykseen mielenkiintoa ja eloa.

Muista tukea kiveys

Erityisesti pienikokoisista kivistä tehty kiveys purkautuu helposti reunoilta jos tuenta on unohtunut. Tuennassa paras vaihtoehto on reunakivi.

Pienet pihakivet reunustuksessa

Jos haluat reunustaa kiveyksen pienillä kivillä, kuten graniittinopilla, tue silloin kiveyksen reuna maakostealla betonilla ja asenna graniittinopat siihen.

Pihakivi sopii autopaikkojen ja ajoteiden materiaaliksi

Tumma kivi on varmempi ja huolettomampi valinta autopaikoilla. Vaaleassa kivessä öljyläikät ym. näkyvät herkemmin. Huomioi autoreiteillä erityisesti pohjatyöt ja kiveyksen tukeminen.

Elävyyttä erilaisilla saumoilla

Laattoihin ja liuskekiviin voi jättää hieman isommat saumat ja käyttää saumaukseen esim. koristehiekkaa, pieniä koristekiviä, sammalta, kylvää nurmikonsiementä tai istuttaa vaikka maksaruohoa.

Kierrätä pihakiviä

Pihassa saattaa olla valmiiksi vanha korjausta kaipaava kiveys. Mikäli kivet ovat ehjiä, voit hyödyntää niitä esimerkiksi osana uutta kiveystä.

Pihakiven paksuus

  • 40-50mm paksu liuskekivi ja maakosteaan betoniin asennettava 30mm betonilaatta sopivat poluille ja patioille.
  • 50-60mm betonikivi sopii pihoihin, joissa ei ole raskasta liikennettä eikä koneellista talvikunnossapitoa.
  • 80mm ja sitä paksummat kivet kestävät raskaankin liikenteen.

Onnistuneimman lopputuloksen varmistavat toimiva suunnitelma ja ammattitaitoinen rakentaja!

https://merjanpuutarha.fi/wp-content/uploads/2018/02/20170816_152412.jpg

"Parempi yksi toteutus kuin tuhat haavetta"
[Kiinalainen sananlasku]